Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Bemutatkozás

Magyaregregy a festői szépségű Kelet-Mecsek északi peremén fekszik a Boldog Asszony völgyében, a megyeszékhelytől 30 km-re. Megközelítése Komló vagy a Tolna megyei Bonyhád felől lehetséges.

A település nevét egy 1554-ben keletkezett oklevélben fedezhetjük fel először, ekkor még Egregy néven, amely az égerfa régebbi alakjából jött létre, a jelzés formája a szomszédos völgyben a 18. században betelepített falutól Németegregytől különböztette meg.

A jó levegőjű község csodálatos környezettel várja a látogatókat. A Magyaregregy és Zobákpuszta közötti rész nagyrészt természetvédelmi terület, amelynek jellegzetese növénye a bazsarózsa és a lapulevél. A falu méltán pályázhatna a Baranya megye leggyönyörűbb környezetében fekvő helység címre.

A vidék szépsége számos tudóst, írót bűvölt el, bírt maradásra, így járt Gárdonyi Géza is az 1882-es látogatása során. Ekkor döntötte el, hogy a készülődő regényének az „Egri csillagok” nyitó jelenete Magyaregregy határában játszódik majd.

A falu lakóinak létszáma 766 fő, lélekszáma és épületeinek nagyságrendje miatt is a közepes nagyságú baranyai falvak sorába tartozik. A múltat idézi a falu fölé magasodó Máré vár is, amely egy római kori őrtorony helyére épült a XIII. században gótikus stílusban. Károly Róbert adományozta egy dicső vitéznek jutalmul. A hajdani lovagvárban a török hódoltság idején oszmán csapatok állomásoztak, majd évszázadokon keresztül gazdátlanul állt, mígnem 1960-as években felújították a turisták legnagyobb örömére. A Máré vár a megye egyik kedvelt kirándulóhelye. A várban állandó kiállítás látható a Keleti-Mecsek legendáriumáról és a vár történelméről. A vár alatti völgyben táborozási lehetőségek vannak. Itt található a Máré csárda és a hideg vizes strandfürdő, mely egész nyáron várja a fürdőzni vágyókat.

A várból több irányba induló turista utak mentén látható a római őrtoronyra emlékeztető Cigány-hegyi kilátó, Pásztor-forrás, Pusztabányai vadászház, rekonstruált üveghuta.

A falu közepén található a katolikus Mária kegytemplom Kálváriával, mely 1799-ben épült, az udvarában lévő Szent kút a mai napig zarándokhely, úgy vélik, hogy gyógyulást hoz azoknak, akik megmosakodnak a vízében. Szeptember 8-ai kisasszonynapi búcsú alkalmával évről-évre számtalan zarándok keresi fel templomunkat.

A hetvenes években megvásárolták a vendéglős és mészáros mesterséget űző Arnold családtól az addigi kocsmaépületet, melyet 1984-ben felújítottak. Azóta a község színvonalas művelődési házaként funkcionál, itt található a könyvtár is. 1985-ben Csernavölgyi Endréné tanítónő vezetésével létrehozták a falumúzeumot, melyben állandó kiállítás keretében a Magyaregregyre jellemző mezőgazdasági, háztartási eszközök, szobaberendezés és iskolatörténeti emlékek láthatók, itt található a Mészárszék múzeum is.

A helyi lakosok vendégszeretete, kedvessége a minden igényt kielégítő szálláshelyek garantálják a Magyaregregyre látogatók tökéletes pihenését. Közel egy tucat vendégfogadó, panzió, turistaház, régi tornácos parasztházak és modern épületek ízlésesen berendezett szobái várják mindazokat, akik itt szeretnék eltölteni szabadságukat.